De CCMO in de media
In 2018 heeft de CCMO vragen van verschillende journalisten over uiteenlopende onderwerpen beantwoord. Soms ging een persvraag over achtergrondinformatie voor de journalist, in andere gevallen lag de vraag buiten het terrein van de CCMO en is de journalist doorverwezen naar een andere (overheids)organisatie. Dergelijke situaties leidden niet tot een krantenartikel of uitzending op radio of tv waarin de CCMO bij naam werd genoemd. In enkele gevallen was de CCMO direct betrokken bij het onderwerp van de vraag en werd de CCMO genoemd in bijvoorbeeld een krantenartikel. De situaties waarin dit in 2018 gebeurde worden hieronder toegelicht.
Stikstofdioxide
In januari 2018 was in de media veel aandacht voor een onderzoek gefinancierd door de Duitse auto-industrie naar de gezondheidseffecten van het inademen van de uitlaatgas stikstofdioxide. Dit onderzoek vond tussen 2012 en 2015 in Duitsland plaats bij proefpersonen en was aldaar vooraf medisch-ethisch getoetst en goedgekeurd. Hierover ontstond internationale ophef nadat een paar dagen eerder bekend was geworden dat in 2014 in de Verenigde Staten een vergelijkbaar onderzoek bij apen was uitgevoerd.
Journalisten vroegen aan de CCMO of een dergelijk onderzoek met proefpersonen ook in Nederland mogelijk is, en zo ja aan welke medisch-ethische eisen dit zou moeten voldoen. De CCMO heeft hierover uitleg gegeven aan de NOS, EenVandaag (radio en tv), NPO Radio 1, Metro, Kidsweek en 7Days. Daarnaast heeft de CCMO deze uitleg samengevat in een nieuwsbericht op haar website.
Galwegdrainage
Het Algemeen Dagblad publiceerde in maart 2018 een artikel over een voortijdig beëindigde studie in het Amsterdam UMC Locatie AMC. Tijdens deze studie werd een onverwacht verschil in sterfte tussen twee methodes voor galwegdrainage gevonden bij patiënten met galwegkanker. De krant publiceerde het artikel naar aanleiding van cijfers uit het jaarverslag van de CCMO over het aantal ernstige ongewenste voorvallen die zich hebben voorgedaan tijdens medisch-wetenschappelijk onderzoek in 2016. De CCMO is sinds 2016 wettelijk verplicht deze cijfers te publiceren in haar jaarverslagen. De CCMO heeft onderzocht of de METC AMC haar toetsingstaak ten aanzien van deze studie naar behoren heeft uitgevoerd.
Stamceltransplantatie
Naar aanleiding van cijfers uit het jaarverslag 2017 van de CCMO publiceerde het Algemeen Dagblad in april 2018 een artikel over een stopgezette studie in het UMC Utrecht naar een nieuwe behandelmethode voor kinderen met epidermolysis bullosa. Twee kinderen kregen een stamceltransplantatie om zo de ziekte tegen te gaan, maar beide kinderen overleden aan complicaties van de behandeling. In het artikel wordt gerefereerd aan de cijfers in het jaarverslag van de CCMO over het aantal ernstige ongewenste voorvallen in 2017.
Nieuwe privacywetgeving
In april 2018 heeft Medisch Contact in een artikel op een rijtje gezet welke gevolgen de nieuwe privacywetgeving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die sinds 25 mei 2018 van toepassing is, heeft op het dagelijkse werk van artsen. De CCMO heeft desgevraagd aan Medisch Contact de implicaties van de AVG uiteengezet voor medisch-wetenschappelijk onderzoek dat onder de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt.
Groei placenta
In juli 2018 werd een studie stopgezet in het Amsterdam UMC Locatie AMC. In de studie werd het effect van sildenafil onderzocht bij zwangere vrouwen van wie de baby een ernstige groeiachterstand had. De studie is stopgezet toen bleek dat in de behandelgroep na de geboorte meer baby’s overleden dan in de placebogroep. De CCMO heeft aan de NOS laten weten dat het een paar keer per jaar voorkomt dat een studie om veiligheidsredenen voortijdig wordt stopgezet.