Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO) per 1 november 2021 verplicht voor geneesmiddelenonderzoek
Vanaf 1 november 2021 wordt gebruik van de Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO) verplicht voor geneesmiddelenonderzoek.
De VGO is onderdeel van de nieuwe procedure lokale haalbaarheid die de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) samen met haar aangesloten partners en de CCMO heeft ontwikkeld. Deze procedure zorgt ervoor dat de procedures voor de lokale haalbaarheid in de deelnemende instellingen al gestart zijn vóórdat de toetsingscommissie (erkende METC of CCMO) het onderzoeksdossier beoordeelt.
Sinds 1 december 2020 kunnen opdrachtgevers gebruikmaken van de VGO voor de beoordeling van de geschiktheid van de deelnemende centra. Vanaf 1 november 2021 wordt gebruik van de VGO verplicht voor geneesmiddelenonderzoek. Het is vanaf dan niet meer mogelijk om voor geneesmiddelenonderzoek gebruik te maken van de huidige Onderzoeksverklaring. De CCMO-richtlijn Externe Toetsing (RET) wordt hierop aangepast.
Voor het overige WMO-plichtige onderzoek zal de verplichting van de VGO in 2022 gefaseerd worden ingevoerd. Het blijft echter mogelijk om voor dergelijk onderzoek de VGO al vrijwillig te gebruiken.
De DCRF en de CCMO zullen de procedure en het gebruik van de VGO voor geneesmiddelenonderzoek blijven volgen. Een evaluatie staat gepland voor medio 2022.