Cijfers Nederland 2024: toelichting
De CCMO ziet een daling in het aantal studies dat in Nederland wordt uitgevoerd. De dalende trend is niet uniek voor Nederland, zie ook de cijfers uit december 2024 vanuit de EU ACT EU KPI Report_December_2024.
Het afgelopen jaar moesten nog veel lopende geneesmiddelenstudies onder de CTR gebracht worden (transitiestudies), waar mogelijk voor onderzoekers de focus op lag.
Daarnaast zijn de verschillende verordeningen CTR, MDR en IVDR nog niet goed op elkaar afgestemd. Dit heeft geleid tot extra complexiteit voor combinatiestudies. Om dit in de toekomst te verbeteren is in de EU het COMBINE project gestart. Ook het onderzoeksklimaat in Nederland, waaronder het stoppen van het groeifonds en ingewikkelde lokale procedures zijn mogelijk van invloed geweest op de daling in het aantal studies.
Zowel binnen Nederland als binnen de EU lopen initiatieven om deze daling in het aantal studies te stoppen en het tij te keren. Bij het ACT-EU programma staat versterking van de rol van de RMS en het leggen van meer focus op een risico gestuurde beoordeling hoog op de agenda. In Nederland is de CCMO aangesloten bij de RSNN en DCRF, waar via het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek drie pijlers zijn ingericht om het onderzoeksklimaat te verbeteren.